Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye de satılan Otogaz için belirlenmiş bir standart var mıdır?

Otogaz için yürürlükte olan bir standart vardır. TS EN 589 standardı, otomotiv yakıtı olarak kullanılan LPG'ye ilişkin olarak Türkiye'de faaliyet gösteren tüm LPG dağıtımı firmaları tarafından uyulması zorunlu olan kalite standardıdır. Standart, araç motoruna ve çevreye zararlı bazı bileşenlerin belirlenen seviyelerin altında tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Ocak 2006'dan sonra uygulanmaya başlanmıştır.

Aracınız rölantide titreme, vuruntu yapmaz. Böylece aracınızın performansı düşmez, TS EN 589 kalite standartlarına sahip Otogaz her mevsim sorunsuz kullanım sağlar, ilave bakım ihtiyacı gerektirmez. En zorlu koşullarda performansını korur, ilk çalıştırmada kolaylık, devamında motorun verimli çalışmasını sağlar.

LPG oktan seviyesi benzine nazaran daha yüksektir (%10 daha fazladır).

Yüksek oktan numarası motorun yüksek sıkıştırma oranları ile herhangi bir vuruntu olmadan çalışabilmesinde faydalıdır. Sağlıklı yanması sayesinde motoru korur, ilave bakım/onarım masraflarını önler. LPG'nin yüksek oktan sayısına sahip olması nedeni ile motorlarda sıkıştırma oranını artırarak motorun verimli çalışmasını sağlar, motorun gücünü ve performansını korur.

Standartlara uygun ekipman ve yöntemler kullanılarak yapılması halinde araç içerisinde gaz kokusu veya gazdan dolayı herhangi bir koku kesinlikle olmaz.

Otogaz aslında kokusuzdur; ama ortamda ayırt edilebilmesi için standartta belirtilen seviyeye kadar kokulandırılmak zorundadır. Otogazda kokuyu elde etmek için, LPG'ye kükürt içeren merkaptan maddesi katılır. Otogazın kükürt içeriği TS EN 589'da en fazla 50 ppm olarak belirlenmiştir.

Otogaz fiyatı da benzinde olduğu gibi bulunduğunuz yerin rafinerilere olan uzaklığına göre iller bazında farklılık göstermektedir.